C Kodları nasıl program haline gelir?

Standart

C kodları nasıl derlernir? Source kodlarımız nasıl executable program haline gelir? Bu yazımda bunlardan bahsedeceğim. Yazının sonunda c kodlarının nasıl ele alındığını nasıl program haline geldiğini anlamış olacağız.

Aşağıdaki resimde görülen adımları açıklayacağım.

compile

* Yukarıda verilen işlemler girdi olarak c source kodu alıyor ve bu kodu executable bir programa çeviriyor.

* Preprocessor source kodu girdi olrak alır ve yorum satırlarını kaldırır. Ve “#” işareti ile eklenmiş ön işlemci kodlarını yorumlar. Örneğin Bir programda #include komutu ilgili kütüphanenin kodunu kod compiler’a gönderilemeden önce main programa ekler.

* Preprocessor kodu işledikten sonra sonucu C compiler’a gönderir. C compiler’ın görevi ise C kodunu assembly koduna çevirmektir. C kodlarını assembly diline çevirmek için gcc compiler kullanıyoruz. Compiler ürettiği kodu çalıştırılmak üzere assembler’a veriyor.

* Assembler’ın görevi ise object code üretmektir. Windows sistemlerde .obj UNİX sistemlerde ise .o şeklinde uzantılarla üretilir.

* Son olarak link editöre gelen kod içinde kullanılan kütüphane fonksiyonları main() içinden çağırılabilir hale getirilir. Ve executable bir program oluşturulmuş olur.

Referans

Yorum bırakın